Kunst op het Parelhof: Stillevens

10-04-2021

Stilleven

In de periode tussen Pasen en zomervakantie gaan we met de kinderen op het Parelhof aandacht besteden aan een stilleven.
De voorstelling van een verzameling bewegingloze dingen, al dan niet in een bepaalde compositie geplaatst, noemen we een stilleven.
Stillevens zijn er in veel soorten en maten. Denk niet, dat je stillevens alleen tegenkomt in een museum. Er zijn meer stillevens om je heen, dan je denkt! Je moet ze alleen zien. Kijk maar eens in wat reclamefolders van bijvoorbeeld etenswaar of woninginrichting. En in een kookboek vind je de prachtigste stillevens.
Wat is een stilleven en hoe kun je te werk gaan?
- compositie van alledaagse voorwerpen
Denk hierbij aan contrast qua grootte, vorm, kleur, helderheid, maar ook aan overlapping.
- uitproberen, reflecteren, produceren, reflecteren, aanpassen
- op een ondergrond (tafel, vloer, glas, spiegel, stof, … )
- fantasie of zo echt mogelijk
- 2/3 dimensionaal - materiaal: potloden, verf, stukjes papier, camera, houtskool

Een paar weken terug hebben de kinderen in groep 5 de Zilvermeeuw eerst geoefend/geschetst met vormen en schaduw natekenen. 
In de week ná Pasen hebben we met wasco per groepje stillevens getekend, ieder vanuit een andere hoek. Daarna is de ondergrond met ecoline bewerkt en hebben we de kunstwerken speels opgehangen met een foto erbij van het stilleven zelf. 


 
 
De kinderen in groep 1/2 de Kwikstaart leerden dat je overal een stilleven van kunt maken: van hout, van blokken, van schoenen, van poppen, van dinosaurussen, enz.
Ze mochten er zelf een foto van maken met de IPad.


 

Ouders aan het woord

"Méér dan leuk! Ik laat mijn kinderen met een goed gevoel achter bij de peuterspeelzaal."

- ouder van Pinkeltje